Lisa Aleven kampioen na hectische slotronde Afdrukken
zaterdag 02 mei 2009
Lisa Aleven volgt haar zus Lotte (die inmiddels aspirant is) op als kampioen van Nederland bij de meisjeswelpen. Lisa ging de laatste ronde in met een punt voorsprong op Gerlinda Schaafsma. Door een overvloed aan weerstandspunten had Lisa aan remise genoeg om de titel bij gelijk eindigen te bemachtigen.

Het werd inderdaad remise, maar die uitslag kwam niet op een normale manier tot stand. Mara, die aan remise genoeg had om de derde plaats in dit kampioenschap en daarmee deelname aan het kampioenschap van Europa veilig te stellen, speelde een voortreffelijke partij. Ze duwde Lisa langzaam naar de randen en kreeg een uitstekende positie. Toen Lisa een fout maakte, boekte Mara schijfwinst. Op dat moment bood Lisa remise aan, wat tot verbazing van velen werd geaccepteerd. Lisa was kampioen, Mara werd derde, maar Gerlinda bleef met lege handen staan.

De afloop werd voor Gerlinda minder dramatisch, toen ze zelf ook niet tot winst kon komen. Achteraf was Lisa dus ook bij verlies kampioen geweest. Erica Boerefijn was namelijk niet van plan om als slachtoffer van Gerlinda te fungeren. Ze gaf geen duimbreed toe en op het moment dat remise werd overeengekomen, stond Erica zelf beter.
In de subtop speelden Michelle de Jong en Larissa voor een plaats bij de eerste vijf. Larissa nam na de opening een drie om drie naar dam. Die werd ten koste van schijfverlies door Michelle afgenomen. Er kwam een uitermate spannende positie op het bord, die door Larissa beslist werd met een aardige combinatie, waarschijnlijk de mooiste slagzet die in de meisjesgroep op het bord kwam.
Tessa Aleven, de jongere zus van de nieuwe en de vorige kampioene, eindigde ook nog met een plusscore. Ze was als invalster aan dit toernooi begonnen. Op het moment dat haar tegenstander Caroline Schep schijfwinst leek te forceren, deed deze het fout en verloor en stuk. Tessa maakte het vervolgens keurig af.
Ook in deze ronde werd aan een paar borden flink geblunderd. Stella van Buuren schoot een grote bok in haar partij tegen Mariska Veer. De opening werd gekenmerkt door veel afruilen. Melanie Voskuil boekte een gemakkelijke overwinning op Leonie Wessels. Al op de derde zet kwam Melanie twee schijven voor door het 'Rentezetje'.

Is Lisa de terechte kampioene? Ja, want niet alleen won ze in de openingsronde van Gerlinda Schaafsma, maar in de eerste helft van het toernooi speelde ze de beste partijen. Daarna werd het iets minder. Twee keer een tactisch remiseaanbod (dat beide keren werd geaccepteerd) zorgde ervoor dat ze haar ongeslagen status kon handhaven. Maar misschien was het toernooi anders gelopen als Gerlinda niet in de eerst ronde, uitgerekend tegen Lisa, had geblunderd. Want in de laatste rondes liet Gerlinda het sterkste spel zien.
 
https://
https://

Ons belastingadviseurs

KNDB

VBI

Agipa

DV Huissen