Rik Keurentjes: talentcoach KNDB Afdrukken
vrijdag 01 mei 2009
De KNDB heeft sinds kort een voltijds talentcoach in dienst: Rik Keurentjes. Deze week moet hij zijn aandacht verdelen over diverse toernooien, halve finales en natuurlijk het dubbel-Nk hier in Huissen. Rik vertelt over zijn nieuwe baan.


Deze meivakantie probeer ik als KNDB-talentcoach het ganse land af te reizen om de verrichtingen van de door mij getrainde talenten te volgen. Naast het NK Pupillen zijn deze week namelijk eveneens de halve finales aspiranten en junioren aan de gang. Maar liefst 8 van de 15 door mij individueel begeleide erkende KNDB-talenten strijden deze week her en der in het land. Zo komt het voor dat ik op één dag vanuit mijn woonplaats Groningen de halve finales in Zegveld en Wapenveld, en het NK in Huissen bezoek. Dat zijn een hoop kilometers! Maar ook ‘op afstand’ probeer ik alles zo goed mogelijk te volgen: een vlotte internetverbinding en contact via de telefoon bieden dan uitkomst. Dit hoort eigenlijk gewoon bij alle meivakanties vanaf mijn eerste aspirantenjaren: deze week staat in het teken van het dammen!

Het is erg leuk en spannend om als trainer-coach om op de speellocaties de partijen van de talenten van dichtbij mee te maken. Soms iets te spannend. In de eerste ronde  van het NK pupillen algemeen speelden Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn een hoogstaande technische partij in de Roozenburg-opstelling, waarbij steeds van beide spelers het uiterste werd gevergd. Dat was ook wel te zien aan het tijdgebruik van beide spelers: na ongeveer 30 zetten hadden ze telkens maar een minuutje om een zet te kiezen. Als talentcoach van deze spelers is het dan niet altijd makkelijk de eigen zenuwen in toom te houden. De spelers en hun ouders blijven echter (schijnbaar) kalm: natuurlijk probeer ik daar dan een voorbeeld aan te nemen!

Tijdens dit NK pupillen algemeen en meisjes zijn mij als talentcoach een aantal dingen opgevallen. Ten eerste dat de (meeste) spelers zich erg professioneel gedragen. Voorafgaand aan de partij probeert ieder zich op zijn of haar eigen manier voor te bereiden en te ontspannen, terwijl tijdens de partijen er sprake is van een gezonde, sportieve maar gespannen sfeer. Er wordt in vergelijking met de voorgaande jaren weinig gewandeld tijdens de partijen: de spelers concentreren zich op de eigen partij en - zeker op de ‘topborden’- gebruiken de beschikbare minuten op de klok zorgvuldig. Dat is natuurlijk heel positief, en komt ook tot uiting in de kwaliteit van de partijen!

Ten tweede valt het op dat beide kampioenschappen onmiskenbaar aan kwaliteit hebben gewonnen door het verlagen van het speeltempo en de uitbreiding van het aantal speeldagen. In de algemene categorie is dat enkele jaren het geval, maar bij de meisjescategorie heeft hier een nieuwe ontwikkeling plaatsgevonden van twee toernooidagen naar maar liefst zes. Dit geeft het meisjesdammen niet alleen meer cachet, maar sluit eveneens helder aan bij het gehanteerde speeltempo (80 minuten +1 minuut per zet) en de toernooilengte van het EK jeugd (8 dagen). Daarnaast zijn een groot aantal jongens en meiden al gewend aan een trager speeltempo door het spelen in de teamcompetitie in de landelijke 2e of 1e klasse. Het is overigens wel heel bijzonder dat het al een aantal keren is voorgekomen tijdens dit NK dat de meiden nog bezig waren met hun ronde toen de jongens al waren uitgespeeld.

Ten slotte valt op dat de algehele organisatie door het jubilerende Damvereniging VBI Huissen tot in de puntjes is verzorgd. Dat is niet alleen te merken voor de spelers, ouders of toeschouwers in ’t Koelhuis zelf, maar ook voor de supporters en geïnteresseerden die thuis achter de computer het toernooi trachten te volgen. Op de toernooiwebsite worden bijvoorbeeld de gespeelde partijen binnen een mum van tijd na de afloop van elke ronde gepubliceerd, waarbij een aantal partijen eveneens door technisch commentaar worden voorzien door problemist Leen de Rooij. De damliefhebber wordt op deze wijze goed op de hoogte gehouden van wat er tijdens dit NK speelt.

Ik ben ervan overtuigd dat de spelers, ouders, begeleiders en de toernooiorganisatie zich hartstochtelijk zullen blijven inzetten om dit prachtige toernooi nog geslaagder te maken! Uiteraard wens ik alle deelnemers heel veel succes bij de spannende laatste speelrondes!
 
https://
https://

Ons belastingadviseurs

KNDB

VBI

Agipa

DV Huissen