Dubbelinterview met Han Beverdam en Henk Kamminga Afdrukken
dinsdag 28 april 2009
Han Beverdam begeleidt zijn zoon Henri tijdens het NK pupillen. Henk Kamminga is jeugdleider bij DC Dronten en begeleidt Jan van der Star en David Maduro.

In Dronten vindt de aanvoer voor de damvereniging plaats - zoals op zoveel plaatsen - vanuit het jaarlijkse schooldamkampioenschap. Ze zijn daar in 2005 mee begonnen en leveren dit jaar al twee spelers voor dit Nederlands kampioenschap. Er zijn nu zo’n 20 jeugdleden, deels afkomstig uit Dronten en deels uit Biddinghuizen. De oudste jeugd is aspirant.

Het kan ook anders. Han Beverdam heeft als jongen van 14-15 jaar een tijdje gedamd en is daarna gestopt. Na het WK in Hardenberg kreeg hij de smaak weer te pakken. En passant bracht hij de interesse voor de damsport ook over op zijn zoon Henri. In hun woonplaats Rijssen is weliswaar een damvereniging, maar er is daar geen jeugdafdeling. Vandaar dat vader en zoon elke week de afstand van zo’n 20 kilometer overbruggen om in Deventer te spelen. In Deventer  is een kleine jeugdafdeling met vijf spelertjes maar daar kan Henri zich toch goed ontwikkelen. Hij begon pas twee jaar geleden op 11-jarige leeftijd en heeft via de provinciale Overijsselse voorronden en de halve finale deze finale bereikt. Dat geldt hetzelfde voor Jan en David.

In Dronten beginnen ze op de vereniging eerst met klassikaal onderwijs en werken de Wiersma-  en Sijbrandsboeken door. Ze gaan snel door naar een meer individueel gerichte aanpak. Met drie jeugdleiders/trainers is dit nog net te doen. De tijd op de vereniging wordt verdeeld tussen het behandelen van de lesstof en de onderlinge competitie, waar het meeste animo voor is. De successen van David en Jan zijn erg stimulerend voor de andere jeugdleden.

Toen Henri op de club in Deventer ging spelen had hij met zijn vader de Wiersma- en Sijbrandsboeken al doorgewerkt. Verder worden daar lessen gegeven door drie trainers die dat roulerend doen. Met 5 leden kun je geen onderlinge jeugdcompetitie organiseren en Henri speelt mee met de volwassenencompetitie. Hij gaat dus laat naar bed maar kan daar goed tegen; de volgende ochtend staat hij soms om half acht al weer buiten te voetballen.

De computer speelt geen grote rol bij het dammen van Jan, David of Henri. Hooguit één keer per week doen ze dat. Henri gaat ook wel eens chatten over dammen.
Jan is sinds 2006 lid van de damvereniging in Dronten. In het begin ging het snel met het Wiersma-diploma maar daarna was de vaart er een beetje uit.
Toen David er in 2007 bij kwam was die heel snel op hetzelfde niveau. Kennelijk had Jan die stimulans nodig want daarna ging het weer beter. David lijkt nu wat verder te zijn dan Jan. Althans, hij presteerde iets beter in het voortraject. Voor Henri is dit het eerste jaar dat hij echte toernooien speelt. Volgend jaar hoopt hij bij de aspiranten er weer bij te zijn. Ook Jan gaat volgend jaar naar de aspiranten. David mag nog een jaar meedoen bij de pupillen.
 
https://
https://

Ons belastingadviseurs

KNDB

VBI

Agipa

DV Huissen