Vragen aan de kampioenen van 2009 Afdrukken
zaterdag 02 mei 2009
Martijn van IJzendoorn is Nederlands kampioen bij de pupillen algemeen. Direct na zijn laatste partij vuurde Johan Krajenbrink allerlei vragen op hem af. Had Martijn verwacht dat hij kampioen zou worden? Een beetje wel, antwoordde het Wateringse damtalent. Met een rating van ongeveer 1200 was hij natuurlijk op papier al de grote favoriet.

De mooiste partij van dit toernooi speelde Martijn tegen Jan Groenendijk, vond hij zelf. Het was een leuke aanvallende partij waarin Martijn een 'mooie Roozenburg' speelde. Wel had hij een forcing gemist.
De minst goede partij heeft hij gespeeld tegen Jannes Kromhout, die uiteindelijk de tweede plek voor zich opeiste. Die partij ging niet zoals Martijn het zich had voorgesteld. Hij wilde het centrum hebben, maar dat lukte hem maar niet. En het is natuurlijk helemaal niet leuk als dingen niet gaan zoals jij dat wilt.

Tijdens de vragensessie zaten de spelers op de eerste rij. Die spelers wilden graag dat Martijn hen zijn laatste partij liet zien. Martijn mocht van Johan Krajenbrink niet op zijn notatiebiljet kijken. Hij wist bijna alle zetten nog goed te herinneren! Zijn tegenstander in die laatste partij was Henri Beverdam, die vertelde dat hij nog maar een jaar op een club damt. Nadat deze partij nagespeeld was, liet Martijn nog even zien hoe hij eigenlijk de partij tegen Jan Groenendijk had moeten winnen. Jan zat erbij en was het met iedereen eens dat het een prachtige forcing was - en gelukkig voor hem had de Nederlands kampioen hem niet uitgevoerd.

Nederlands kampioene bij de meisjes Lisa Aleven was inmiddels ook in de zaal. Ook zij moest natuurlijk een aantal vragen beantwoorden.

Wat was haar mooiste partij? De Huissense damster moest direct denken aan een partij die zij op het Europees kampioenschap had gespeeld tegen de uiteindelijk Europees kampioene. Op de vraag wat dan haar slechtste partij was, was ze ook resoluut. Dat was namelijk de allereerste partij die ze ooit gedamd heeft. Welke partij dat was? Dat weet ze niet meer, waarschijnlijk was het een partij tegen een van haar zussen.

En, tijdens dit kampioenschap, wat waren deze week haar mooiste en minder leuke partijen? Dat wist ze niet meer. Ze heeft vrijdag tegen haar jongere zusje Tessa gespeeld. Johan Krajenbrink vroeg haar of dat niet raar was. Maar daar is ze wel aan gewend. Op de club of tijdens de provinciale wedstrijden spelen ze ook geregeld tegen elkaar.

In de zomer wordt het Europees kampioenschap gehouden. Lisa zal daar namens Nederland ook aan deelnemen. Dit keer wordt het EK georganiseerd in Hijken, een Nederlands dorp ten noorden van Hoogeveen. Had ze niet liever naar het buitenland gegaan voor een internationaal toernooi? Nee hoor, je komt toch om te dammen. Of dat nu buitenland of Nederland is, dat maakt de Nederlands Kampioene niet uit.

 
https://
https://

Ons belastingadviseurs

KNDB

VBI

Agipa

DV Huissen